What's Time Now?

Follow me and I'll follow u back (just inform k)

Apa itu guru cemerlang?

Apa itu guru cemerlang? pasti ada dalam kalangan kita yang tidak jelas apakah yang dimaksudkan dengan guru cemerlang. Ada juga yang masih tidak mengerti definisi sebenar guru cemerlang. Guru cemerlang bukan sahaja hanya cemerlang dalm mendidik anak muridnya, tetapi status sebagai guru cemerlang lebih besar pengertiannya dan juga lebih besar aspek yang perlu dilihat dalam status tersebut. Seperti didefinisikan:


“Guru Cemerlang ialah guru yang mempunyai pengetahuan, kemahiran, dan kepakaran yang tinggi dalam mata pelajaran khususnya dalam bidang pengajaran dan pembelajaran. Guru Cemerlang juga sentiasa berdedikasi dan bermotivasi dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab yang cemerlang secara berterusan.” - Buku Terma Rujukan konsep Guru Cemerlang


Pengetua, Penolong Pengetua, Guru Besar dan Pegawai Pendidikan.

Jawatan-jawatan yang dinyatakan tadi merupakan antara jawatan yang tertinggi dalam bidang perguruan. Kenaikan pangkat dalam bidang perguruan cenderung untuk menjauhkan guru daripada melibatkan diri dalam pengajaran di bilik darjah.

Secara tidak langsung, bidang perguruan kehilangan guru-guru yang pakar dan berdedikasi dalam bidang masing-masing apabila mereka dinaikkan pangkat.

Menyedari hakikat tersebut, kenaikan pangkat Guru Cemerlang diperkenalkan mulai 1993 sebagai peluang kenaikan pangkat yang lebih baik bagi guru gemilang yang tidak meninggalkan bilik darjah.

Objektif kenaikan pangkat Guru Cemerlang

  • Memberi pengiktirafan kepada guru yang cemerlang dalam mata pelajaran atau bidang pengkhususan masing-masing.
  • Meningkatkan pencapaian kualiti pengajaran dan pembelajaran (P&P).
  • Menjadikan Guru Cemerlang role model kepada guru lain.
  • Meningkatkan motivasi guru.
  • Meningkatkan kecemerlangan sekolah dengan berkongsi pengalaman dan kemahiran Guru Cemerlang.
  • Memperluaskan peluang kenaikan pangkat dalam perkhidmatan pelajaran.
  • Membolehkan guru dinaikkan pangkat tanpa perlu meninggalkan tugas mengajar atau bertukar ke jawatan pentadbiran.
  • Menyediakan peluang untuk guru naik pangkat ke gred yang lebih tinggi secara laluan laju (fast track), khas Untuk Penyandang (KUP)
Sebagai bakal pendidik, kita harus tahu hal-hal berkaitan dengan profesion yang akan ditempuhi tidak lama lagi. Jangan jadi guru yang hanya tahu mengajar tapi tidak tahu apa yang di ajar kepada anak muridnya. Pengetahuan merupakan senjata untuk kita maju setapak kehadapan.

Jika anda ingin lebih info mengenai dunia pendidikan nasional, anda boleh pergi ke pautan yang telah saya sediakan untuk rujukan anda.

Category:  
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response.
0 Responses
Related Posts with Thumbnails